Announcement

Collapse
No announcement yet.

Schoonmaken van de spiegel

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Schoonmaken van de spiegel

  Beste leden,
  Ik ben de trotse eigenaar van een skywatcher"8 dobson. En nu zie ik dat de hoofdspiegel behoorlijk vervuild is. Zou ik die zelf schoon kunnen maken?
  Ik ben best technisch, maar een telescoop uit elkaar halen en weer goed in elkaar krijgen..... Als dit ( vooral het collimeren) toch vrij specialistisch werk is, ga ik eerst naar de sterrenwacht ( limburg) om te vragen of zij me dit kunnen leren.
  Maar omdat het nogal zon gedoe is om de telescoop te vervoeren, probeer ik t liever zelf.
  Advies ???
  B.v.d
  Rob

 • #2
  Sorry, na wat speuren en lezen op het forum is me het antwoord al duidelijk: er is speciaal gereedschap nodig om te collimeren. Aangezien ik dit niet heb, ga ik eerst bij de sterrenwacht op bezoek voor hulp!
  Grtz

  Comment


  • #3
   Speciaal gereedschap... Een lasercollimator van 30 tot 60 euro helpt ook wel, mits de laser zelf goed gecollimeerd is en anders zijn er nog wel wat goedkopere hulpstukken te vinden. Het collimeren zelf vind ik niet zo spannend en heb dit pas 2 keer gedaan met dezelfde telescoop als jij

   Comment


   • #4
    er is speciaal gereedschap nodig om te collimeren
    Nou ja....specialistisch... Ook al zou je de telescoop niet uit elkaar halen zou je dit moeten leren EN het gereedschap ervoor moeten aanschaffen. Ik geef al enkele jaren workshops collimeren in Almere en kan je vertellen dat ook telescopen die zo uit de winkel komen heel vaak niet goed gecollimeerd zijn. Slechte collimatie verlaagt het contrast van het beeld en goed leren collimeren is daarom zeer belangrijk.
    Jan
    'Kies de weg van de meeste weerstand' (Erik Scherder, neuropsycholoog)

    Comment


    • #5
     Heb je nog nooit de kijker gecollimeerd? Want dan zou ik aanraden dat te doen, en daar dus gereedschap voor aan te schaffen. bijvoorbeeld een lange cheshire met kruisstraat, dat is een niet heel duur maar prima middel, zeker om mee te beginnen. Ik schat de kans op bijna 100% dat je kijker niet goed gecollimeerd staat, dus dit loont zeker de moeite.

     Vervuiling op de spiegel is vaak niet erg, er zit bij mij ook best veel stof op plus wat kleine vlekjes, maar ik heb niet het idee dat ik daar iets van zie. Dit is ook wat ik over het algemeen lees en hoor over vuil op de spiegels.

     Een spiegel uit de kijker halen en weer terug zetten stelt trouwens maar weinig voor bij een Newton, daar zou ik niet al teveel voor terug schrikken. Schoonmaken kun je hier op het forum of de wiki wel het eea. over vinden. Ik denken dat je met alcohol en water plus afspoelen met gedestilleerd water een heel eind komt, maar hier heb ik weinig praktijk ervaring mee.

     Comment


     • #6
      Limburg? Waar woon je in Limburg? Ik kan je evt helpen, mocht het in de buurt zijn.
      C14 'SCOttow' / WO80FD - 13" F4.45 'alu' - C6 - R150S - Elfje - 16x70 FMT-SX - 4.5mm F2.8 CF / K3 / SP

      Comment


      • #7
       En wat is behoorlijk vervuild? Want velen kuisen te snel hun spiegel.
       http://www.vvscapella.be/hubert-hautecler/

       Comment

       Working...
       X