Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

DSLR Astrofotografie.

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  DSLR Astrofotografie.

  hallo allemaal.

  Ik wil voordat ik een telescoop aanschaf en mij stort op de fotografie eerst rustig beginnen met een DSLR.
  ik heb een hele donkere plek bij mijn schoonouders op het platteland van Oost-Duitsland, vanwaar de melkweg goed te zien is.
  probleem is dat ik meestal in Amsterdam ben en uiteraard niet de melkweg kan zien.
  ik wil daarom beginnen met het fotograferen van de maan en e.v.t de zon (met filter uiteraard)

  nu zoek ik dus een goede lens om mee te beginnen, ik heb een canon 7D met een kitlens en ik denk eraan om een Tamron 70-300mm F/4-5.6 te kopen

  ik heb foto gezien van de maan die daarmee gemaakt zijn en die waren van goede kwaliteit, en hij is redelijke kwaliteit en niet heel duur.

  wie kan mij advies geven , en mij vertellen of ik op de juiste weg ben.

  #2
  Als je in de gelegenheid bent om wat objectieven te lenen of eventueel te huren, bijvoorbeeld zoom- en vaste objectieven zou ik dat doen. Dan kun je ze rustig met elkaar vergelijken, voordat je een aankoop doet.
  Canon 6d astrodon mod, ef 500mm f4, ef 200mm f2.8, ef 135mm f2, ef 50mm f1.8, Heq5 pro

  Commentaar


   #3
   Ik ben 1,5 jaar geleden begonnen met astrofotografie en heb toen in eerste instantie gefotografeerd met een 70-200 mm zoom lens. De beeldkwaliteit van deze lens was goed maar niet geweldig. Vooral in de hoeken waren de sterren niet scherp. Ik ben al snel overgestapt op een 200 mm lens omdat ik die brandpuntsafstand het meeste gebruikte.

   Wellicht kun je overwegen om ook een vaste lens te kopen? Dan heb je meer zekerheid van een goede beeldkwaliteit. Het nadeel is natuurlijk dat als je verschillende vergrotingen zou willen gebruiken je meerdere lenzen nodig zou hebben. Hoe groot acht je die kans?
   50 cm Van Gastel dob - 30 cm Van Gastel dob - 15 cm zelfbouw Newton - ASI1600MM-C met een Esprit 80 ED op een SW HEQ5-Pro, ASI1600MM-C met een 8" RC op een EQ6-R

   Commentaar


    #4
    Wil je de lens ook voor gewone fotografie gebruiken? Zo niet dan ben je misschien beter af met een klein telescoopje zoals deze of deze en een adapter om je camera eraan te koppelen. De meeste cameralenzen presteren namelijk voor astrofotografie slechter dan zelfs een goedkoop telescoopje. Ze hebben extra optiek nodig voor het zoomen en het scherpstellen en omdat ze nooit voor alle zoom / focusafstand combo's optimaal kunnen presteren is het optisch ontwerk altijd een compromis. Een telescoop is daarentegen alleen voor afstand oneindig en heeft geen zoom. Daarnaast zijn de meeste lenzen van tegenwoordig niet ontworpen voor handmatig scherpstellen en heb je bij een kleine verdraaiing van de focusring al een (te) grote verstelling.

    Bovenstaande hoeft allemaal geen probleem te zijn en de Maan fotograferen met een cameralens is zeer zeker mogelijk en de moeite waard. Als je de lens toch al hebt zou ik er dan ook gewoon voor gaan maar als je alles nog moet aanschaffen is een goedkoop klein telescoopje zeker het overwegen waard.Je kunt je geld ten slotte maar één keer uitgeven en bijkomend voordeel is dat je hem ook kunt gebruiken om gewoon door te kijken.

    Jarno

    Commentaar


     #5
     Darkmatter Op zich goed advies. Denk je niet dat die telescoopjes field flatteners nodig hebben om ermee te kunnen fotograferen?
     50 cm Van Gastel dob - 30 cm Van Gastel dob - 15 cm zelfbouw Newton - ASI1600MM-C met een Esprit 80 ED op een SW HEQ5-Pro, ASI1600MM-C met een 8" RC op een EQ6-R

     Commentaar


      #6
      Als je het hele beeldveld wilt gebruiken wel ja maar met een 80mm f/5 vult de Maan lang niet het hele beeldveld. Een flattener lijkt mij dan ook niet nodig en tegen de tijd dat de fotografie zulke serieuze vormen aanneemt dat hij wel nodig is komt er misschien / waarschijnlijk ook een andere telescoop. We weten allemaal uit ervaring dat je eerste telescoop eigenlijk nooit je laatste is.

      Jarno

      Commentaar


       #7
       Andere insteek: begin klein om te zien of je het leuk vindt. de 50mm f/1.8 plastic fantastic lens van Canon is bij uitstek geschikt om delen van de melkweg op te nemen. Kost 2e hands 25,- Het optimum qua gevoeligheidsinstelling ligt bij Canon op 800 of 1600 ISO. Dat resulteert in relatief lange belichtingstijden. Dus krik het op tot 6400 of 12800 ISO en zet jouw toestel op een statief, stel goed scherp, knijp het diafragma 1..2 stops en maak met de maximale belichtingstijd van 30s eens een paar melkwegopnamen. Die zijn hartstikke mooi, zeker met aansprekende voorgronden.

       Leuk?

       Koop dan een electronische timer op ebay (15,-) dan kan je de camera op 1600 ISO zetten en enkele minuten belichten
       "Vette hap" zei de boer, en hij tankte diesel www.etoiles.nl
       Royal-Enfield Bullet - 462 cc Hatz Diesel

       Commentaar


        #8
        Langere brandpuntsafstanden maken astrofotografie wat meer een uitdaging. Ik heb zelf meerdere telescopen en lenzen en fotografeer nog steeds heel graag met mijn Canon 6D en korte brandpuntsafstand lenzen, een echte aanrader wat mij betreft!
        Op een donkere lokatie kan je echt fantastische opnames maken, maar ook in de stad valt het reuze mee voor relatief heldere objecten. Je moet in dat laatste geval dan waarschijnlijk wel wat extra tijd in de bewerking van je opnames stoppen.

        Enkele van mijn favoriet lenzen:
        * 8 mm 180 graden fish-eye, de hele hemel in een keer in beeld
        * Samyang 14 mm groothoek, fantastische beeldkwaliteit
        * Canon 50 mm lens (ook al door Dieseltijger genoemd), heel veel lens voor je geld
        * 400 mm Canon lens en gemotoriseerde telescoopmontering om de beweging van de sterren te volgen, zodat langere belichtingstijden mogelijk zijn

        Mocht je iets meer uit willen geven (of kunnen lenen) dan zal ik je voor in de stad ook absoluut smalbandfilters aan willen raden. Dat betekent wel langere belichtingstijden dus eigenlijk een opstelling die de sterren volgt. Maar de resultaten zullen je versteld doen staan in een lichtvervuilde omgeving.

        Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: milky_way_H-alpha_O-III_600s_50mm_F2.8_small1.jpg views: 323 grootte: 402,9 KB id: 1398479
        De melkweg in de omgeving van de Zwaan, met Canon 50mm/F1.8 op F/2.8, met 2" H-alpha filter op de lens (met een 48-52 mm adapter ring uit China voor nog geen 2 euro) en met 2" O-III filter, ieder 10 minuten belichtingstijd. De filters zijn ook als clip-in voor in de camera te krijgen.

        Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: gegenschein_Pradines_2014-09-28.jpg views: 298 grootte: 238,2 KB id: 1398480
        Fish-eye opname met Canon 1000D in zuid Frankrijk op een heel donkere plek. Links van de melkweg is vaag zelfs het Gegenschein te zien. Belichtingstijd weet ik nu even niet, een paar minuten denk ik met meevolgende telescoopmontering.

        Commentaar


         #9
         Zie hier schitterende foto's en geweldige adviezen voorbij komen, maar wat ik mis in die adviezen is dat de foto's met lange belichtingstijden gemaakt zijn met monteringen met volgmotoren. Dus niet met een standaard fotostatief (zelfs geen hele zware). Let daar dus op als je hieraan begint: je hebt een montering/statief nodig die je camera en lens kan dragen en ook de draaiing van de aarde kan compenseren.

         Dan praat je ook al snel over een paar honderd euro om mee te beginnen. De meest simpele opstellingen zijn de skywatcher star adventurer, EQ3 met volgmotoren, of een EQ2 achtige met volgmotor. Dan kun je langer belichten dan de paar seconden die je met de 50mm kan doen (max iets van 10sec zonder dat de sterren strepen worden) en hoe langer het brandpunt, des te korter kun je belichten.

         Ga eens langs bij een sterrenwacht en laat je daar eens voorlichten hierover. Vaak hebben ze wel een astrofotografie clubje.
         Of je kan ook bij Ganymedes in Amstelveen of Robtics in Leidschendam langsgaan. Dit zijn beiden gespecialiseerde astro-winkels.
         Skywatcher 72ED F420 op HEQ 5 PRO / 60mm/700mm refractor / 10x50 bino/ 7x50 bino Canon 700d DAW mod/ 130mm/650mm newton als reserve

         Commentaar


          #10
          Een statief met volgmotor is niet per sé noodzakelijk. Een week geleden was ik in de Eifel en alle astronomische apparatuur die ik bij me had was een Nikon D810 en 35-70mm lens op een Benro fotostatief. Ik heb 40 opnamen van 8sec gemaakt en die met DeepSkyStacker gecombineerd om er zoveel mogelijk informatie uit te kunnen peuteren en dit is het resultaat:          Gewoon neerzetten, de timer aan en gaan met die hap. Door de rotatie van de Aarde zit er wel wat bewegingsonscherpte in de foto maar niet onoverkomelijk veel. Ook de foto's onderling zijn iedere keer een klein stukje verschoven maar DeepSkyStacker heeft de sterren weer netjes op elkaar uitgelijnd. Ook met een vast opgestelde camera kun je best goede resultaten krijgen. En het kan zelfs nog simpeler:          Deze foto heb ik gemaakt met een Nikon D3s en als "statief" een van mijn handschoenen. Gewoon de camera op de grond gelegd met de handschoen eronder om hem min of meer in de juiste richting te houden, zelfontspanner aan en er verder maar het beste van hopen en in dit geval is het nog redelijk gelukt ook. Zo eenvoudig kan astrofotografie ook zijn.

          Jarno

          Commentaar


           #11
           bedankt voor al jullie reacties en goede adviezen!
           maar ik ben al aan het fotograferen en heb al de Melkweg vastgelegd en werk al met statief en timer, ik wil dus net een klein stapje hoger en de maan en zon fotograferen.
           en het liefst met een lens die ik ook voor normale fotografie kan gebruiken. een telescoop komt later en dan heb ik wel weer jullie hulp nodig
           ik weet dat er talloze andere mogelijkheden zijn maar ik vroeg mij alleen af of jullie een Tamron 70-300mm F/4-5.6 kunnen aanraden of absoluut af raden

           Commentaar


            #12
            Ja, die kan je zeker wel gebruiken. Ik zou wel het diafragma iets dichtzetten om meer scherpte te krijgen (1 of 2 stops) en zeker niet op de uiterste brandpunten gaan zitten, dus wegblijven van 70 en 300mm, gewoon ergens op 150-200mm blijven.
            Zie hier de website van de meester m.b.t. geschikte lenzen voor astrofotografie: http://www.astropix.com/html/i_astrop/lenses.html
            200mmF5 Carbon, 150mmF12 Intes MK67, ED80mmF6, Towa 60/700, Coronado 40mmF10 PST, Fujinon 10x50, ZWO ASI174MM cooled, ASH mount, NEQ5, HEQ5pro en L-200 spectrograaf. Radio callsign PA3SKY

            Commentaar


             #13
             En mocht ik besluiten om een skytracker te kopen, waar kan ik dan het beste mee beginnen?

             Commentaar

             Werken...
             X