Announcement

Collapse
No announcement yet.

Rood lexaan of plexiglas voor je laptop?

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  #16
  Originally posted by Fabricius View Post
  ..... die groen of blauw licht beter vinden dan rood licht .....
  Dat groene licht is nog wel te begrijpen mits heel erg zwak, maar blauw licht is een ramp. Groen licht wordt, net als rood licht, voor een groot deel door de cellen van Müller gebundeld en direct naar de eronder gelegen M- en L-kegeltjes geleid - de cellen van Müller werken dus als een soort microlensjes op een CCD sensor - er valt van de langere golflengten dus minder op de staafjes dan je zou verwachten. Dit effect is veel minder (grofweg een factor 10) voor blauw licht dat flink wordt verstrooid en dus voornamelijk de staafjes bereikt, die ook nog eens zeer gevoelig hiervoor zijn en dus snel geïnactiveerd worden (en heel lang, tot wel een uur, nodig kunnen hebben om weer maximaal aan het donker aangepast te zijn).

  Tenslotte, ik gebruik naar alle tevredenheid f.lux (https://justgetflux.com) op zowel Mac als PC - heeft o.a. een 'darkroom' optie welke een goed contrastrijk rood beeldscherm geeft. Uiteraard in combinatie met een zo laag mogelijke schermhelderheid. Het is voor laat doorwerkende beeldschermwerkers sowieso een aanrader (in 'normal mode'). Blauw licht beïnvloed ook zeer sterk ons dag-nacht/waak-slaap ritme.

  Referenties:
  Franze, Kristian, et al. "Müller cells are living optical fibers in the vertebrate retina." Proceedings of the National Academy of Sciences 104.20 (2007): 8287-8292.
  Labin, Amichai M., et al. "Müller cells separate between wavelengths to improve day vision with minimal effect upon night vision." Nature communications 5 (2014): 4319.
  Last edited by Extrafocaal; 13-09-17, 10:01.

  Comment


   #17
   Afijn: Sirius Astroproducts Xtra Dark Cling is perfect voor tabletten en telefoons, en ik kan bevestigen dat het je donkeradaptatie echt niet ruineert. De niet-Xtra-Dark voor PCs heeft een pasband zoals die van een Wratten 29, nl. met een scherpe pasband net voorbij 600nm -- ook niet zo'n ramp, maar niet even goed. Maar het blijft één van de beste "roden" die ik gezien heb, en is speciaal voor astrodoeleinden gemaakt.

   Het is bijvoorbeeld beter dan Rubylith. Als je echt geen Sirius-rood wilt nemen, dan is Rubylith ook een optie (liefst de echte van Ulano) -- dat is echt overal te krijgen in de VS, en een vel kost 15 euro. Die kun je via E-bay kopen en ook bij een pak astroshops. In Europa kun je het heus ook krijgen, maar soms enkel een gigantische rol van 150 euro.
   Alexis Cousein -- "Number Six is feeling unmutual today". Zelfgemaakte 400mm f/4.46 op Tom O. platform; 250mm f/4.8 Alkaid; Skywatcher 130mm f/5 reflector; 60mm Lunt.

   Comment

   Working...
   X