Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

To Bril or not to Bril, slechte ogen en scherpstellen ?

Samenvouwen
X
 
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  To Bril or not to Bril, slechte ogen en scherpstellen ?

  Een aantal jaren geleden zei de oogarts als eens tegen me dat ik een bril moest. Na een korte maar hevige discussie besloot hij met de woorden, 'Danb moet je het zelf maar weten!' en zond mij heen.
  Welnu welke invloed heeft mijn 'slechte' gezichtsvermogen als ik aan het scherpstellen ben met mijn 350D of Toucam. Ga ik de oogafwijking corigeren (onbewust0 of maakt het niet uit?
  Dag FTD, Hallo Spotnet! Use Your Brain

  #2
  Bij het scherpstellen met de ToUcam zijn er volgens mij geen problemen bij het scherpstellen: omdat je het beeld op je scherm bekijkt, valt er niets te corrigeren voor je oog: je kijkt naar je scherm, en je oog focust zich zo dat het scherm zo scherp mogelijk gezien wordt. Iedere kleine afwijking van de focus van de ToUcam aan de telescoop zal leiden tot een minder scherp beeld op je scherm, dus je komt vanzelf op de beste focus uit.

  Qua scherpstellen met de 350D is het een andere zaak: daarbij kijk je namelijk (veronderstel ik) door de zoeker van het fototoestel, en daarbij kan je oog inderdaad een scherp beeld zien terwijl de camera zelf niet correct scherpgesteld staat. De zoeker van de camera heeft echter een dioptrie-instellingsschuifje meen ik, en daarmee kun je de zoeker zo proberen af te stellen dat die een scherp beeld geeft voor je oog wanneer de camera zelf ook scherpgesteld staat. Ik denk dat je dat het beste kunt testen door telkens een foto te maken bij een zekere focus, die vervolgens te controleren op scherpte op het displaytje of op de PC, zoeken totdat je een mooi scherpe foto hebt gemaakt en dan de dioptrie op de zoeker instellen terwijl de camera nog op dezelfde focus staat. Iets om overdag te doen, denk ik.

  Maar misschien hebben anderen vlottere tips?
  The scientific theory I like best is that the rings of Saturn are composed entirely of lost airline luggage. ~ Mark Russell

  A MacBook user!

  Commentaar


   #3
   Als je de camera op automaat zet zal hij m zelf scherp stellen, daar dan de zoeker op afstellen.en heb je meer als +/- 2 dan kan de zoeker niet naar je oog gesteld worden.

   Nu weet ik niet of je min of plus hebt, maar met min zal ik een bril toch wel aanraden, je ziet de helft meer sterren met het blote oog( en bril/lenzen). maakt het zoeken veel makkelijker.

   Commentaar


    #4
    Polarex D60 900mm/parallactische montering + aandrijving
    Sumerian Optics Propus (prototype) 10" F/4.7 (Protodob)
    Sumerian Optics Canopus 18" F/4.3 (Hyperdob)

    Commentaar


     #5
     Re: To Bril or not to Bril, slechte ogen en scherpstellen ?

     Origineel geplaatst door M15
     Een aantal jaren geleden zei de oogarts als eens tegen me dat ik een bril moest.
     ~
     Als het te erg is kun je toch ook nog altijd lenzen nemen, ziet niemand zitten. Ik heb zelf ook lenzen zonder zie ik niets want mijn oogsterkte is -8,5. Ik draag zelf ook niet graag een bril dus heb ik nu lenzen(valt niet op).

     Commentaar

     Werken...
     X