Announcement

Collapse
No announcement yet.

Advies gevraagd voor aanschaf Barlow t.b.v. collimatie refractor

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

 • Advies gevraagd voor aanschaf Barlow t.b.v. collimatie refractor

  Ik zou graag mijn refractor (Stellarvue 102ED doublet met feathertouch focuser) willen collimeren en ben op zoek naar de juiste hulpmiddelen om dit te doen. Het gaat hierbij om fijnafstemming t.b.v. astrofotografie dus het moet goed gebeuren. Ik wil het gaan proberen door naar de concentriciteit van de ringen in de airy disc te kijken uit focus. Ik heb begrepen dat dit het beste gaat met een barlow. De vraag is: welke barlow moet ik hebben, welk formaat, welke diameter (1,25 of 2'').

  Handigst is natuurlijk om er een qhy5l-II aan te hangen, toch, kan je het beter zien denk ik? Of de Nikon D5100 aps-c en een 2'' barlow.

  Ik denk nu aan deze (2,5x op 1,25'')
  https://www.astromarket.org/accessoi...omatic-triplet

  Verder denk ik aan een kunstster:
  https://www.astromarket.org/accessoi...tar-test677456

  Tips zijn welkom. Ik moet de telescoop goed collimeren en ik heb ook te zorgen dat ik geen pinched optics heb.
  Last edited by Daniel Beetsma; 08-11-17, 16:57.
  Heq5 pro - Stellarvue 102ED 710mm f/7 (560mm f/5.5 with TS 0.79x reducer) - QHY23 - QHY5L-II OAG. Pro-tip: een equatoriaal statief hoeft niet waterpas.

 • #2
  Een willekeurige barlow voldoet naar mijn idee al prima. Liefst neem ik (voor een refractor dan) een groenfilter en een monochroom camera. Je kijkt immers toch maar naar het sterbeeldje op de optische as. Je wil wel checken of je focuser netjes naar het midden van de lenscel kijkt. Een laser is dan handig.

  Een kunstster moet op voldoende afstand staan, vaak minstens 20 a 30 meter. Met een (bol) spiegeltje kan je binnenshuis wat sjoemelen met de afstand.

  Jouw lenscel klinkt als een lastige jongen met die gevoeligheid voor lage temperaturen. Ik heb ooit een triplet naar onze oosterburen gestuurd voor collimatie. Na elke verstelling werd de lenscel een nacht met rust gelaten om te settelen. Desondanks kon met de bestaande lenscel geen goede afstelling bereikt worden die blijvend goed resultaat gaf. Veel succes!
  C9,25 - Mak 180 Pro - 150 mm Solar H-alpha, Losmandy GM-8.
  www.neophoto.nl

  Comment


  • #3
   Bedankt Neo! Filter en monochroomcamera zijn aanwezig.

   Focuser uitlijnen op de telescoop - goh dat is ook een goeie tip waar ik nog niet bij stilgestaan had - ik dacht, aan die feather touch kan het niet liggen. Maar ook dat ding is verstelbaar natuurlijk.. Laser 1,25'' heb ik (van mn Newton).

   Ik weet nog niet of hij lastig is. Waar ik zelf ook aan zit te denken, op de zaken vooruitlopend, is een modificatie waarbij je er iets op verzint dat er stalen schroefuiteinden tegen de lenscel aanzitten, schroeven die zelf onwrikbaar vastzitten in de boorgaten van de lenscel. Elke piep te los en de lens gaat scheefhangen, elke piep te strak en je hebt pinched optics. Eigenlijk is het een verkeerd systeem, een verkeerde materiaalkeus en wijze van bevestigen. Je zou eigenlijk schroeven moeten hebben met een hardrubberen tip, zodat je wat buffer hebt. Of eerst een klein stukje hard rubber in het schroefgat van die collimatieschroeven duwen, met een stalen pin tegen de spiegel aanduwen, en dan pas de schroef erin. Zodat de spiegel altjid wel vastgehouden wordt, maar dan eerst kan uitzetten in een iets minder snoeihard materiaal bij koude dan gelijk die onwrikbare stalen schroef. Ik denk dat dit het probleem is waardoor de lens, zoals je zegt, gevoelig is voor lage temps.

   Zit jij trouwens in de buurt van Utrecht, Neo? Misschien heb jij een barlow en vind je het leuk om er eens samen naar te kijken?


   Heq5 pro - Stellarvue 102ED 710mm f/7 (560mm f/5.5 with TS 0.79x reducer) - QHY23 - QHY5L-II OAG. Pro-tip: een equatoriaal statief hoeft niet waterpas.

   Comment


   • #4
    Daniel, mocht Neo niet kunnen je kunt van mij wel een barlow en mijn Howie Glatter lasercollimator lenen, die laatste is iig perfect uitgelijnd. Dat scheelt weer een potentiele fout. Ik heb er lang niet zoveel verstand van als Neo, maar eventueel kunnen we ook samen naar de APO cell kijken.
    Te veel projecten en te weinig tijd. 8" spiegel, stappenmotor focus en koeling voor camera.

    Comment


    • #5
     Ah hoi Michel ;-) Als ik het me goed herinner heb ik al eens een keer door jouw barlow naar jupiter gekeken toen ik hem een keer leende samen met jouw flattener ;-) Harstikke aardig dat je het aanbiedt. Ik ga even afwachten wat Neo zegt (en of hij niet in maastricht woont haha) maar dat lijkt me wel heel leuk hoor Michel. Wellicht kan ik je nog wat helpen met fotografie of nabewerking oid of... ja... ik denk dat ik nu jou en 'Michel sw' door elkaar haal, jij deed niks met fotografie he.
     Heq5 pro - Stellarvue 102ED 710mm f/7 (560mm f/5.5 with TS 0.79x reducer) - QHY23 - QHY5L-II OAG. Pro-tip: een equatoriaal statief hoeft niet waterpas.

     Comment


     • #6
      Haha, je haalt mij niet door de war met MichelSW, ik ben pas begonnen en heb een foto van mij bewerkt en tips gegeven.
      Ik hoor het wel!
      Te veel projecten en te weinig tijd. 8" spiegel, stappenmotor focus en koeling voor camera.

      Comment


      • #7
       Wat collimeren betreft ga ik niet verder dan het afstellen van een focuser en een hoofdspiegel. Lensdelen van een doublet onderling verstellen gaat mijn kennis & ervaring te boven. Als het mijn StellarVue was dan had ik 'm verstuurd naar Teleskop Spezialisten, of het probleem voorgelegd aan iemand als Hans Dekker of Herman ten Haaf. In elk gevallen zou er waarschijnlijk ook iets aan de lenscel veranderd worden zodat de collimatie wat robuuster werd en de kijker weer optimaal presteert. Zelf ontbreekt het me aan de nodige kennis & specialistische tools.
       C9,25 - Mak 180 Pro - 150 mm Solar H-alpha, Losmandy GM-8.
       www.neophoto.nl

       Comment


       • #8
        Superbedankt heren. Ik begin op dit moment met het aanschaffen van een kunstster (50 micron) en een barlow.
        Ik aarzel alleen nog even over de mate van barlow, 2.5x of 5x. Ik denk dat 2,5x wel voldoende is als ik op een echte ster kijk door een oculair, maar ik was eigenlijk niet van plan e.e.a. op een ocluair te gaan bekijken, althans, ik wil er ook de guidecam aanhangen en met die kunstster werken.

        Edit: Televue barlow 3x aangeschaft. Ik heb al mijn 1,25'' verlengstukken nodig om in focus te komen, het is een gevaarte van 20 a 30 cm achter de focuser geworden, en ergens helemaal aan het eind bengelt een oculair. Tilt is zeker iets om rekening mee te houden. We zullen zien, eerst eens een heldere nacht afwachten. Kunstster heb ik nog even uitgesteld omdat je toch enorme afstanden schijn nodig te hebben om ze goed te gebruiken. Eerst maar 's op een gewone ster proberen en kijken wat er gebeurt.
        Last edited by Daniel Beetsma; 15-11-17, 02:09.
        Heq5 pro - Stellarvue 102ED 710mm f/7 (560mm f/5.5 with TS 0.79x reducer) - QHY23 - QHY5L-II OAG. Pro-tip: een equatoriaal statief hoeft niet waterpas.

        Comment

        Working...
        X