Announcement

Collapse
No announcement yet.

Mozaiek in Pixinsight

Collapse
X
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  Mozaiek in Pixinsight

  Hoi allemaal, ik ben bezig met eerste stapjes mozaiek. Lukt uiteindelijk wel hoor in Pixinsight, eindresultaat niks te klagen, maar mensenkinderen wat een gedoe. Ik volg de tutorial van lightvortexastronomy:

  http://www.lightvortexastronomy.com/...-a-mosaic.html

  Het komt er in het kort op neer dat je eerst een soort tijdelijk rough mozaiek maakt van je frames [staralignment], vervolgens je losse frames weer op dat mozaiek gaat laten staralignen [staralignment], en dan die afzonderlijke gealignde frames weer gaat samenvoegen tot 1 mozaiek [gradientmergemosaic]. Je hebt een hoop intermediate files en een hoop foto's die je dan weer wel en dan weer niet moet opslaan en een hoop views etc, en als je ergens een stap vergeet (stackrandje weghalen) moet je het hele gedonder weer opnieuw beginnen.

  Ik had wel eens vaker gehoord dat het omslachtig was in PI maar is er iemand die een snellere manier weet? ;-)

  Een van de grootste ergernissen vind ik is dat je in die tweede stap bijna iedere keer een error tegenkomt namelijk dat de frames niet exact evengroot zijn. Om wat voor reden dan ook is het rechterpanel altijd 1 pixel breder of smaller dan het linkerframe en (6217 ipv 6216 pixels) en dat moet je dan weer handmatig tussendoor met resample gaan oplossen - waarbij ik dan maar hoop dat de zorgvuldige gealignde boel dan niet weer 1 pixel verschuift over het hele beeld: ik wil helemaal niet resamplen tussendoor.

  Valt me eigenlijk goed tegen van PI! Samen met het feit dat de interface bijna niet customiseerbaar is en dat ergerlijke toepassen van een autostretch door een screentransfer naar een histogramwindow te slepen (wie dat ooit bedacht heeft...) zit ik wel te denken om PI te vervangen door APP. Wel een beetje zonde van een van de duurste astro-processing-suites ter wereld die expliciet mozaieken maken tot functionaliteit heeft.

  Op deze manier zijn 4 / 6 / 8 / 10 panel mozaieken niet bepaald iets om naar uit te kijken, brrr! Zeker omdat het met narrowband ook nog eens om 3 of 4 kanalen gaat. Ik zit urenlang handmatig die panels te resizen en te alignen - dat moet toch beter kunnen!
  Last edited by Daniel Beetsma; 12-06-18, 09:20.
  Heq5 pro (belt mod) - Stellarvue 102ED (@560mm) - FT focuser - QHY23 - QHY5L-II OAG.
  danielbeetsma.wordpress.com.

  #2
  Han Klein (HNSKY.org) heeft een stacking programma geschreven ASTAP. Daarmee moet je in een keer een mosaic kunnen bouwen.

  Op een van Chuck's youtube filmpjes laat ie een kort door de bocht oplossing zien.
  Daar gebruikt hij een gratis Microsoft progje, bedoeld voor panorama's, om een aantal jpg's aan elkaar te rijgen.

  Niet ideaal maar 't is wat . . .
  Arie
  SW Equinox 120 + SW Esprit 100 + ASI1600MM-C + Canon7D Mod

  Comment


   #3
   Dat heb ik geinstalleerd staan maar was ik straal vergeten. Ik ga dat zeer zeker een kans geven! Kort door de bocht - nee, daar hebben we geen 40 uur data voor verzameld ;-)
   Bedankt voor de reminder!
   Heq5 pro (belt mod) - Stellarvue 102ED (@560mm) - FT focuser - QHY23 - QHY5L-II OAG.
   danielbeetsma.wordpress.com.

   Comment


    #4
    Registar doet ook nog altijd wonderen, maar met APP behaal je zonder twijfel in een paar klikken het allerbeste resultaat.
    Takahashi ε-180ED & FC-76DS | Astro-Physics Mach1 GTO | Vixen SP | Nikon D810a | Lacerta MGEN | Nikon Monarch HG 8x42

    Comment

    Working...
    X