Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Jupiter, drie kwartier vr zonsondergang @ 18 graden

Samenvouwen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Alles wissen
nieuwe berichten

  Jupiter, drie kwartier vr zonsondergang @ 18 graden

  Normaal gesproken zou je er niet aan denken om ruim vr zonsondergang met matige seeing Jupiter vast te leggen, maar goed, alles stnd er, dus toch maar 'de trekker overgehaald'.
  Omdat de lucht nog prachtig blauw was heb ik voor deze gelegenheid een IR filter gebruikt (742nm) zodat het contrast wat hoger werd. Gebruikte telescoop is de 40 cm F/12.8 ADC-Cas, camera ASI120MM.
  De Rode Vlek knalt er uit, d.w.z. op deze IR opname is hij bijna gesatureerd. Rechtsboven op de planeetschijf zien we de schaduw van Io die zelf iets verderop staat.
  Hoge resolutie is anders, maar het was toch leuk...

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: 11aug2018 IR Jup_203144_l6_ap59_Drizzle15_raw.jpg views: 12 grootte: 53,2 KB id: 1389892

  #2
  Schitterende plaat, ondanks de lage stand en de zon nog boven de horizon. Poeh....
  Schiedam: Evostar APO 120ED, Vixen ED102 (upgraded by FirstLight), UK OMC140 Maksutov op GPDX, Skywatcher Maksutov 102 (g&g) op Alt/Az. Jena 10X50, Gucky. In het heelal aan het speuren sinds 1970.

  Sterrenwacht Rijswijk : 130mm Astro-Physics Starfire op NEQ6, C8 op NEQ6, 14 inch Meade Schmidt Cassegrain op EQ8, Lunt.

  Commentaar


   #3
   heel bijzonder om Jupiter met daglicht zo mooi vast te leggen
   vraag me af of Jup toen al met het blote oog te zien was en om hem dan op de sensor te krijgen lijkt me ook niet eenvoudig

   Commentaar


    #4
    Met moeite kon ik Jupiter via de zoeker vinden (geen GOTO op m'n telescoop) en daarna viel het allemaal wel mee. Tja Theo, er was behoorlijk wat luchtonrust maar de schaduw was toch vrij duidelijk te zien. Anders had ik het ook wel bij gelaten....

    Commentaar

    Werken...
    X