Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

Restauratie Polaris Model 131 + 60/700 volgkijker

Samenvouwen
X
Samenvouwen
 •  

 • Restauratie Polaris Model 131 + 60/700 volgkijker

  Na het bouwen van mijn eigen sterrenwacht en een hele winter met veel wolken en slecht weer
  Dus niet optimaal van de nieuwe sterrenwacht kunnen genieten...
  Gelukkig wel redelijk wat kunnen kijken, maar hoop dat we toch nog eens weer een echte koude " heldere" winter gaan krijgen.


  Deze week maar eens en begin gemaakt met opknappen van mijn Polarex M131 en 60/700 volgkijker.
  Vooral de houten onderdelen van het statief maar ook de kijkers zijn er wel aan toe.

  Uitdaging met het statief is het missen van de driehoek tussen de poten, die moet ik er dus bij gaan maken.

  Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: IMG_2347 (1).jpg views: 3659 grootte: 277,4 KB id: 1287325
  Eerste poot klaar. In de beits en de metalen onderdelen goed schoongemaakt en opgepoetst.
  Ik zit nog te kijken of ik er mogelijk harde lak op wil gebruiken ipv beits? Want volgens mij zat er ooit echte lak op de poten geen beits? Iemand een idee wat mooier/beter is?

  Zo zien de opberg dozen eruit. Die hebben ook redelijk wat werk nodig;
  [ATTACH=CONFIG]n1116140[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]n1116141[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]n1116142[/ATTACH]


  De kijkers en montering;
  [ATTACH=CONFIG]n1116143[/ATTACH]Klik op de afbeelding voor een grotere versie naam: IMG_2353.jpg views: 169 grootte: 260,0 KB id: 1287330

  De montering lijkt eigenlijk nog het onderdeel waar het minst werk in zal gaan zitten.
  De kijkers gaat een uitdaging worden, die moeten compleet nieuw in de verf, zowel zwarte als witte onderdelen. Maar daar heb ik dan de lange zomer avonden voor :-)

  Iemand nog wat goede ideeŽn of dingen waar ik op moet letten?
  Voeg bestanden toe
  Last bewerkt door MoreLinux; 05-06-16, 17:10.

  • Allan_Astro
   #10
   Allan_Astro Commentaar gegeven op
   Een opmerking bewerken
   Origineel geplaatst door EdwardP Bekijk bericht
   De zwarte onderdelen zien er volgens mij best goed uit. Zonde om die helemaal opnieuw te gaan coaten, met welke techniek dan ook. Zelf ontvet ik altijd alle zwarte onderdelen van een Polarex, montering, ringen, focuser etc. Dan schoon poetsen, gaat prima met zo'n kant en klaar poetsdoekje met een beetje schoonmaakmiddel. Dicht gekoekt vet, stof uit de randjes en hoekjes poetsen. Daarne kleine plekjes, redigeren met een zwarte watervaste Eddingstift. Zo'n markeerstift waarmee je op CD-roms kunt schrijven. Daarna zet ik alle zwarte onderdelen met een matig vochtige doek in de zwarte (!) Turtle autowas. Conform gebruiksaanwijzing op de fles. Dan het geheel met een droge zachte doek blinkend oppoetsen. De witte buizen krijgen dezelfde schoonmaakbehandeling, zonder ontvetten. Daarna zet ik de buizen in de blanke Turtle autowas. Je Polarex is dan voor al het lakwerk als nieuw en toch behoud je de looks van een klassieker. Wel natuurlijk opletten dat je geen was per ongeluk op je opjectief smeert. De focuser demonteer ik altijd, zijn een paar simpele onderdelen met een glijbevestiging. Alle oude vettroep er uit en af, oud vet uit de groefjes voor het focuseer tandwielasje halen. Geheel weer met een mooi laagje nieuw vet gesmeerd weer in elkaar zetten. Focuseerasje/tandwieltje met het klembeugeltje netjes niet te zwaar met een dotje vet er onder aandraaien. Moet allemaal mooi stabiel draaien.
   Ik denk dat je dan een prachtige set hebt. De kisten en het statief heb je al behandeld.
   Schuren, spuiten en coaten kan altijd nog, dat zijn wel flinke ingrepen, die niet meer terug te draaien zijn. Maar dan moet zo'n telescoop toch echt haveloos zijn, voordat je daaraan gaat beginnen. Succes met de renovatie.
   mooie duidelijke How-to.
   turtle-wax in the house.

   Ik ga idd eerst maar eens beginnen zonder het schuren, spuiten en coaten. Denk dat het al heel wat lijkt als het hout weer netjes is en boel weer strak in de wax zit en de mechanische delen weer soepel lopen.

  • Erdna
   #11
   Erdna Commentaar gegeven op
   Een opmerking bewerken
   Origineel geplaatst door Allan_Astro Bekijk bericht
   ja, tikfoutje of autocorrectie. Sh*t happens.
   De 60mm noem ik de volgkijker, de 75mm is de hoofdkijker. Of bedoel je dat niet?


   Oh chips ik heb ook niet goed opgelet, je hebt twee van die dingen! Heb je ook de originele ringen om ze aan elkaar te koppelen? Dat wordt een spectaculaire set-up dan. Het zijn wel prima telescopen afzonderlijk overigens. Volg het advies van Edward, of schuur ook het objectief. Oh, ja, als die 75 mm teveel is, stuur me dan een PM.

  • Allan_Astro
   #12
   Allan_Astro Commentaar gegeven op
   Een opmerking bewerken
   Origineel geplaatst door Erdna Bekijk bericht
   Oh chips ik heb ook niet goed opgelet, je hebt twee van die dingen! Heb je ook de originele ringen om ze aan elkaar te koppelen? Dat wordt een spectaculaire set-up dan. Het zijn wel prima telescopen afzonderlijk overigens. Volg het advies van Edward, of schuur ook het objectief. Oh, ja, als die 75 mm teveel is, stuur me dan een PM.
   klopt, ik heb de ringen erbij, staat inderdaad wel spectaculair met alle toeters en bellen, twee kijkers, zonne projectie set, etc.
   Ik zoek nog wel een motor-drive voor de setup om het mooi compleet te maken.

   De Polarex heb ik de laatste jaren zelden gebruikt, zonder motor en Goto toch net wat minder en het is geen vaste opstelling. Ik gebruik nu hoofdzakelijk mijn Newton op EQ6-Goto in mijn sterrenwacht.
   Plan was om de 75mm erbij op te zetten, maar daarvoor gaat de boel te zwaar worden voor de EQ6.
   Dus ben nu aan het nadenken over het vervangen van de EQ6-pro, maar als je richting 30 kg last wilt, gaat dat aardig in de papieren lopen. Dus wie weet zet ik op termijn de Polarex set wel te koop om de klap voor een nieuwe montering wat minder erg te maken.


   ik zag deze op marktplaats voorbij komen.... Pfff.... Kan mij nog steeds beheersen.
   http://www.marktplaats.nl/a/audio-tv...reviousPage=lr
   ipv mijn 75mm deze 102mm naast mijn Newton op een nieuwe montering in mijn sterrenwacht, dat zou wel erg mooi zijn.
  Het plaatsen van opmerkingen is uitgeschakeld.

Categories

Samenvouwen

Article Tags

Samenvouwen

Latest Articles

Samenvouwen

 • Jupiterfoto en Jupiterschets.
  door John Baars
  Jupiterfoto en schets, zoek de verschillen

  27-04-17, 10:27
  Op 23 april 2017 was de seeÔng goed. In het westen van het land iets beter dan in het oosten. Richard Bosman in Enschede besloot een foto van Jupiter te maken. In Schiedam maakte John Baars een schets. Zonder het van elkaar te weten deden ze dit op ongeveer hetzelfde tijdstip. De volgende dag verscheen de schets om 14.20 uur op Astroforum, 9 uur later gevolgd door de foto.

  Zou het niet leuk zijn om die eens...
  25-05-17, 08:24
 • De "battle of the Gallileans"
  door cees000
  Net als John Baars ben ik een enthousiast gebruiker van de s'Gucki 2,3x42 ( in mijn geval dan de met de Russische merknaam, maar er zijn nog meer merknamen). Ik heb ook nog uitvoerig door de Vixen 2,1x40 gekeken, maar die vond ik te duur, zeker als je al een 2,3x40 hebt. Toen ik door een topic op CN in maart gewezen werd op de Chinese site Gearbest, stond daar de Kingston 2,5x42 die er uitzag als een kloon van de Vixen. In de presale kostte die 104 dollar incl. verzending. Ik waagde de gok e...
  28-05-16, 08:12
 • Large Magellanic Cloud
  door marcoverstraaten
  Tijdens de Namibie trip van mijn vrouw en ik ook deze foto gemaakt van de LMC. Extreem lastig te bewerken omdat de kleurbalans van beide stacks anders was door de positie aan de lucht. Het is namelijk een mozaiek van 2 panelen, geschoten met een D810a en een TS Star 71 flatfield 5-lenzige APO. In totaal 17 bruikbare subs van 10 minuten, iso 800. Gekalibreerd in PI (jawel!), samengesteld met PTGui en verdere bewerking in PS. Het origineel is 63 megapixel. Achteraf misschien ook korter moeten belichten...
  24-05-16, 22:36
 • M104 Sombrero Galaxy
  door Nightsky NL
  Hoi, Ik vind het altijd een sport om leuke opnames te maken van objecten die bij ons lastig te zien zijn omdat ze hier nooit hoog aan de hemel komen. Zo was begin mei de beroemde Sombrero nevel zichtbaar, een sterrenstelsel op 50 miljoen lichtjaar afstand, die we vanaf de zijkant zien, met een donkere stofband die om het hele stelsel heenloopt, en met een brede, heldere kern en daaromheen een grote halo. Het object staat laag, de belichtingstijd is daarom niet al te lang (16x5 minuten, toe...
  23-05-16, 09:52
 • Restauratie Polaris Model 131 + 60/700 volgkijker
  door Allan_Astro
  Na het bouwen van mijn eigen sterrenwacht en een hele winter met veel wolken en slecht weer
  Dus niet optimaal van de nieuwe sterrenwacht kunnen genieten...
  Gelukkig wel redelijk wat kunnen kijken, maar hoop dat we toch nog eens weer een echte koude " heldere" winter gaan krijgen.


  Deze week maar eens en begin gemaakt met opknappen van mijn Polarex M131 en 60/700 volgkijker.
  Vooral de houten onderdelen van het statief maar ook de kijkers zijn er...
  16-05-16, 14:01
 • Enkele Maansopnamen van 15 mei 2016.
  door Rigel 4
  Gehinderd door de vele bewolking amper tijd om op te nemen en meer detail uit te halen met F 20, ik kon er een paar maken op F 16 en de afstelling van de camera kreeg ik ook amper goed, zo snel ging het allemaal, de wolken kwamen er aanstormen. Hier een tweetal opnamen van Plato en het Alpendal waarbij de rille te zien is en van Archimedes met Rima Hadley. ik hoop morgenavond nog een kans te krijgen, er komt geen eind aan die wolkenstroom. Hierdoor zijn de opnamen wat over belicht wat ik jammer...
  16-05-16, 07:44
Werken...
X