Aankondiging

Samenvouwen
Nog geen aankondiging momenteel

De "battle of the Gallileans"

Samenvouwen
X
Samenvouwen
 •  

 • De "battle of the Gallileans"

  Net als John Baars ben ik een enthousiast gebruiker van de s'Gucki 2,3x42 ( in mijn geval dan de met de Russische merknaam, maar er zijn nog meer merknamen). Ik heb ook nog uitvoerig door de Vixen 2,1x40 gekeken, maar die vond ik te duur, zeker als je al een 2,3x40 hebt.
  Toen ik door een topic op CN in maart gewezen werd op de Chinese site Gearbest, stond daar de Kingston 2,5x42 die er uitzag als een kloon van de Vixen. In de presale kostte die 104 dollar incl. verzending. Ik waagde de gok en bestelde de kijker.

  5 weken later kwam hij binnen en meteen was duidelijk dat het een exacte copie van de Vixen was. De vermelde andere vergrotingsfactor was waarschijnlijk een manier om merkfraudegeschillen te ontlopen, want als je een gallilean kijker focust op dichtbij, neemt de vergrotingsfactor fors toe.

  Amper had ik de kijker binnen zag ik op CN een topic van iemand die met 2 teleconvertors van Nikon een zelfde soort kijkertje gemaakt en daar zeer enthousiast over was. (objectiefopening = 54 mm! )
  Prompt zocht ik op marktplaats, en ja hoor, daar waren 2 aanbiedingen met de gewenste Nikon TC-E2 Teleconverter en uiteraard meteen aangeschaft (voor 46 samen !)

  Nu in het bezit van 3 gallilean kijkertjes (over de verschillen tussen gallilean kijkers (positief objectief objectief en negatief oculair) en kepler kijkers (= normale kijkers en verrekijkers met een positief objectief en een positief oculair) is in andere topics al genoeg gezegd en volsta ik met de belangrijkste kenmerken: hoe dichter het oog tegen het oculair zit, en hoe groter de objectiefopening is : hoe grote de beeldhoek is. (vergeet theorien over maximale uittredepupil enz.)
  Tijd voor een test/vergelijkingsondezoek dus:


  [ATTACH=CONFIG]88971[/ATTACH]

  Van links naar rechts: 1. de s'Gucki 2,3x40 2. de Kingston (=Vixen) 2,1x42 3. de "Nikon Converter" kijker 2,0 x 54

  - Beeldhelderheid is bij de Converterkijker veruit het grootst (geen wonder met zo'n diameter) daarna de Kingston(Vixen) en tenslotte de s'Gucki

  -Beeldscherpte is in het centrumgedeelte bij de drie kijkers ongeveer gelijk, buiten het centrum loopt de scherpte bij de s'Gucki en de Kingston(Vixen) sterk terug maar blijft bij de Converterkijker veel langer behouden.

  -Beeldhoek. De beeldhoek heb ik op verschillende manieren gemeten en mijn resultaten zijn : max beeldhoek s'Gucki = 23 gr. . max beeldhoek Kingston(Vixen) = 27 gr en de max. beeldhoek van de Converterkijker = 32 33 gr ! (Dit resulteert in een afov van 60 65 gr. hetgeen klopt als ik met n oog door de kijker kijk, en met mijn andere oog door een 65 gr oculair, dit gericht op een egaal verlichte witte muur)

  - Gebruiksgemak. Hier is de Kingston(Vixen) iets beter dan de s'Gucki (soepeler te focussen, oog hoeft niet zo sterk tegen het oculair "geplakt" te worden en hier heeft ook de Converterkijker zijn (enige) minpunten : is niet focusseerbaar en de 2 losse converters moeten aan elkaar verbonden worden. Klein probleem hierbij is dat de constructieve diameter 65 mm is, dus voor mensen met een IPD kleiner dan 65 mm wordt het wat moeilijker.
  Voor wat betreft het laatste: juist Gallillean kijkertjes zijn gevoelig voor de plaatsing van de oogpupil in de optische as van de kijker. Mijn IPD is 63,5 mm en ik ga voor mijn definitieve samenbouw van de 2 delen 2x 0,75 mm van de omtrek afvijlen, o0m ze vervolgens met epoxy aan elkaar te lijmen. (In mijn testgebruik had ik de converters gemonteerd in een multiplex plankje met gaten. Deze heb ik op de foto weggelaten).
  Mensen met een IPD van 62 mm of minder kunnen beter afzien van deze converterkijker.
  Het niet kunnen focusseren is in de praktijk niet zo'n probleem. Naar de sterrenhemel kijken we toch al naar oneindig, en mensen die een oogcorrectie nodig hebben kunnen met bril op zo'n 26 gr beeldveld zien, evenveel of meer als de andere kijkers, en die 26 gr zijn dan ook nog geheel scherp!
  O ja, voor de duidelijkheid nog even: bij dit soort kijkertjes niet met de ogen draaien om het beeldveld te verkennen, maar het hoofd + kijker draaien

  Kortom: ik ben enthousiast over deze soort kijkers, en vooral zeer enthousiast over deze converterkijker! Ze zijn bij uitstek geschikt om de sterrenhemel te verkennen. Daar waar door lichtvervuiling soms sterrebeelden moeilijk geheel te zien zijn , zijn door de lichtwinst van zo'n 1,5 magnitude sterrebeelden en de sterrehemel zelf veel mooier zichtbaar.
  Met de converterkijker is sterrebeeld Cygnus van Deneb tot Albireo zeer ruim in het beeldveld en daarboven nog de complete Lyra, prachtig! Dit ding is mijn kijker met de hoogste Fun-factor! (En natuurlijk pak ik na een half uurtje verkennen ook wel een echte kijker)

  Ik weet dat sommigen wat schamper doen over dit soort kijkertjes, maar ik beschouw ze niet als verrekijkers, maar als oogversterkers!

  Have Fun!

  • Avatar van de gast
   #11
   Bezoeker Commentaar gegeven op
   Een opmerking bewerken
   Eigenlijk is "Galilean" als soortnaam correct, alleen met een wat ander ontwerp dat afwijkt van de klassieke Galileaanse telescoop. Ik noemde het patent in de hoop dat een expert als Gijs van Ginkel over dit specifieke ontwerp misschien nog iets interessants kan vertellen. Trouwens, waren er vroeger ook al niet Russische kijkertjes als deze, nog voor de s'Gucki's, en de Vixen?

   Op zich lijkt me zo'n kijkertje heel leuk, maar ik meen hier 'ns gelezen te hebben dat het niet echt iets is voor mensen met astigmatisme.
   Last bewerkt door Rudy; 26-05-16, 18:42. Reden: herstel typo

  • ginkel
   #12
   ginkel Commentaar gegeven op
   Een opmerking bewerken
   Rudi, post 10,
   Leuke plaatjes en interessante data. Niettemin blijft het een sterk verbeterde versie van de oorspronkelijke Lipperheij kijker en ik zou het dan ook zelf geen telescoop noemen. Het zijn mooi compacte schouwburg kijkertjes en ze zijn leverbaar in fantastische kleuren (het kijkerhuis natuurlijk, niet de lenzen).
   Gijs van Ginkel

  • svdr
   #13
   svdr Commentaar gegeven op
   Een opmerking bewerken
   Erg leuk! ik bestel toch maar even 2 van die Nikon converters
  Het plaatsen van opmerkingen is uitgeschakeld.

Categories

Samenvouwen

Article Tags

Samenvouwen

Latest Articles

Samenvouwen

 • Telescoop kopen, welke dan?
  door Bert Bogchelman
  Telescoop kopen, maar welke dan?

  Inleiding
  Bijna wekelijks meldt zich op het astroforum wel een nieuweling die informatie wil over het kopen van een telescoop. De vraagstelling is over het algemeen hetzelfde, de antwoorden zijn dat ook, maar die vliegen alle kanten op. Ik zal trachten hierin duidelijkheid te geven d.m.v. een aantal vraag en antwoord onderwerpen. Ik realiseer mij dat er velen zullen zijn die een andere of aanvullende mening hebben over de vragen en (met name) de...
  02-06-20, 11:33
 • Jupiterfoto en Jupiterschets.
  door John Baars
  Jupiterfoto en schets, zoek de verschillen

  27-04-17, 10:27
  Op 23 april 2017 was de seeng goed. In het westen van het land iets beter dan in het oosten. Richard Bosman in Enschede besloot een foto van Jupiter te maken. In Schiedam maakte John Baars een schets. Zonder het van elkaar te weten deden ze dit op ongeveer hetzelfde tijdstip. De volgende dag verscheen de schets om 14.20 uur op Astroforum, 9 uur later gevolgd door de foto.

  Zou het niet leuk zijn om die eens...
  25-05-17, 08:24
 • De "battle of the Gallileans"
  door cees000
  Net als John Baars ben ik een enthousiast gebruiker van de s'Gucki 2,3x42 ( in mijn geval dan de met de Russische merknaam, maar er zijn nog meer merknamen). Ik heb ook nog uitvoerig door de Vixen 2,1x40 gekeken, maar die vond ik te duur, zeker als je al een 2,3x40 hebt. Toen ik door een topic op CN in maart gewezen werd op de Chinese site Gearbest, stond daar de Kingston 2,5x42 die er uitzag als een kloon van de Vixen. In de presale kostte die 104 dollar incl. verzending. Ik waagde de gok e...
  28-05-16, 08:12
 • Large Magellanic Cloud
  door marcoverstraaten
  Tijdens de Namibie trip van mijn vrouw en ik ook deze foto gemaakt van de LMC. Extreem lastig te bewerken omdat de kleurbalans van beide stacks anders was door de positie aan de lucht. Het is namelijk een mozaiek van 2 panelen, geschoten met een D810a en een TS Star 71 flatfield 5-lenzige APO. In totaal 17 bruikbare subs van 10 minuten, iso 800. Gekalibreerd in PI (jawel!), samengesteld met PTGui en verdere bewerking in PS. Het origineel is 63 megapixel. Achteraf misschien ook korter moeten belichten...
  24-05-16, 22:36
 • M104 Sombrero Galaxy
  door Nightsky NL
  Hoi, Ik vind het altijd een sport om leuke opnames te maken van objecten die bij ons lastig te zien zijn omdat ze hier nooit hoog aan de hemel komen. Zo was begin mei de beroemde Sombrero nevel zichtbaar, een sterrenstelsel op 50 miljoen lichtjaar afstand, die we vanaf de zijkant zien, met een donkere stofband die om het hele stelsel heenloopt, en met een brede, heldere kern en daaromheen een grote halo. Het object staat laag, de belichtingstijd is daarom niet al te lang (16x5 minuten, toe...
  23-05-16, 09:52
 • Restauratie Polaris Model 131 + 60/700 volgkijker
  door Allan_Astro
  Na het bouwen van mijn eigen sterrenwacht en een hele winter met veel wolken en slecht weer
  Dus niet optimaal van de nieuwe sterrenwacht kunnen genieten...
  Gelukkig wel redelijk wat kunnen kijken, maar hoop dat we toch nog eens weer een echte koude " heldere" winter gaan krijgen.


  Deze week maar eens en begin gemaakt met opknappen van mijn Polarex M131 en 60/700 volgkijker.
  Vooral de houten onderdelen van het statief maar ook de kijkers zijn er...
  16-05-16, 14:01
Werken...
X