Announcement

Collapse
No announcement yet.

Review nieuwe Eden XP 8 x 42 verrekijker.

Collapse
X
Collapse

 • Review nieuwe Eden XP 8 x 42 verrekijker.

  Ruime een jaar geleden heb ik een Eden HD 8 x 42 verrekijker aangeschaft. Mijn ervaringen met deze verrekijker zijn ronduit positief. Net zoals de ervaringen van talloze andere gebruikers van deze verrekijker. De kijker wordt geleverd door het bedrijf Knivesandtools. Een review van de kijker staat op het Astroforum. (Hier op het portaal)

  Nu heeft genoemd bedrijf een nieuwe serie verrekijkers op de markt gebracht. Het zogenaamde XP type. Er zijn twee uitvoeringen verkrijgbaar een 8 x 42 en een 10 x 42. Beide kijkers zijn van dakkant type. Naast de dakkant verrekijker heb je de porro verrekijker. Een dakkant kijker is qua constructie duurder dan porro-kijkers, maar ook compacter en beter luchtdicht. Dit laatste komt doordat tijdens het scherpstellen het volume van de verrekijker niet verandert.

  Uiteraard was ik erg nieuwsgierig naar de prestaties van Eden XP verrekijker en heb ik een 8 x 42 kijker van de leverancier ontvangen. Volgens de website van het bedrijf heeft de kijker 10% meer lichtdoorlating dan HD en ED serie. Verder is de kijker 15% lichter dan de HD serie, is de scherpstelling iets langer en zijn de beweegbare delen ook bij – 20 graden Celsius te gebruiken. Dat laatste ga ik maar niet uitproberen, tenzij de leverancier mij een reis naar Groenland aanbiedt.

  Tja, de leverancier kan wel van alles beweren, maar dat wil ik dan zelf wel eens zien. Dus heb ik de Eden XP 8 x 42 verrekijker uitgebreid onder de loep genomen. Zowel overdag als
  ’s nachts. Zelf woon ik op Schiermonnikoog. Een prima locatie om de verrekijker te testen. Veel ruimte, strand en een donkere hemel in de nachtelijke uren.

  Algemene indruk.
  De kijker voelt robuust en solide aan en is 100 gram lichter dan de Eden 8 x 42 HD. Dat laatste is echt een voordeel. De kijker ligt hierdoor prettig in de hand en is goed stil te houden. Het scherpstel wiel draait soepel en heeft geen speling. De dioptrie instelling (correctie van de afwijking tussen het ene en het andere oog) werkt prima. Dit door middel van een soort van vet dat na enige tijd harder wordt waardoor de instelling niet kan veranderen. Even iets meer kracht zetten en je kunt de dioptrie instelling weer wijzigen.
  De uitrusting is volledig met een sterke tas, riem en lensdoppen. Uiteraard is de XP gevuld met stikstof. Het materiaal van de behuizing is koolstofvezel versterkt PPS (Polyfenyleensulfide). Een sterk en licht materiaal dat bestand is tegen erg hoge en lage temperaturen.

  Optiek
  Maar ja, je kunt nog zo’n lichte en solide kijker hebben, het gaat toch om het beeld. Want daarvoor koop je een dergelijk instrument. Nou met die optiek, de lenzen en prisma’s dus, is niks mis mee. Ik ga niet de specificaties van de fabrikant herhalen. Deze staan op hun website.

  En dan het beeld van de Eden XP. Dat is extreem helder, kleurecht en scherp. De randscherpte is uitstekend te noemen. Ongeveer 85% van het beeldveld is scherp en dat is in deze prijsklasse een heel goed resultaat. De beeldvervorming aan de rand (tonvorming) is minimaal. Kleurfouten zijn aanwezig, de lenzen zijn niet van ED glas, maar absoluut niet storend.

  Een voor mij essentieel punt is de interne reflectie. Reflectie kan erg storend zijn in een lichte omgeving, bijvoorbeeld op het strand. Maar ook bij astronomische waarnemingen is een zo laag mogelijke reflectie een must. Zeker als je in de buurt van de maan aan het waarnemen bent. Op dit punt blinkt de Eden XP echt uit. Zowel op het strand bij fel zonlicht als bij nachtelijke waarnemingen bij volle maan was de interne reflectie nihil. Dat heb ik alleen meegemaakt met de Swarovski EL 8,5 x 45. Zo bezit ik ook een Steiner Military 8 x 30 verrekijker. Qua beeldscherpte en helderheid net zo goed als de Eden XP. Alleen heeft de Steiner te kampen met relatief veel interne reflectie. Net zoals overigens, wel in iets mindere mate, de Zeiss Conquest 8 x 40 (ca. € 990,--).

  De uitlijning van de lenzen en prisma’s is in orde. Ik heb dat gecheckt aan de hand van een heldere ster. Daarbij stond de kijker op een statief. Door op een afstand van ongeveer 20 cm door de beide oculairen (kleine lensjes) naar de ster te kijken kun je de uitlijning testen. Als je één ster ziet is het in orde. Zie je twee sterren dan is er iets mis met de uitlijning. Met de Eden XP zag ik één ster.

  In de avond en nacht heb ik de Eden XP al vele uren gebruikt en het is mijn favoriete kijker voor astronomisch gebruik geworden. Sterren zie je als speldenpuntjes over 85% van het beeldveld. Jupiter is een mooi rond schijfje en vormt samen met de vier maantjes een prachtig schouwspel. Even verbeeldde ik mij dat ik een wolkenband op de planeet zag, maar dat is met deze vergroting niet mogelijk.

  Vergelijking
  Een (summiere) vergelijking kan niet uitblijven. Ik heb de XP vergeleken met zijn goedkopere broertje de Eden HD, 8 x 42, de Steiner Hunting 8 x 30, en de Zeiss Conquest 8 x 40. Allereerst de prijzen van de kijkers:
  • Zeiss Conquest: € 950,--;
  • Steiner Hunting (niet meer te koop): € 300,--;
  • Eden XP: € 279,--;
  • Eden HD: € 149,--.

  Qua beeldscherpte staat de Eden XP op hetzelfde niveau als de Zeiss, Steiner Hunting en de Eden HD. De detailweergave is bij alle kijkers erg goed.
  De aanwezigheid van kleurranden/kleurfouten is het sterkst bij de Zeiss en Eden HD. Hoewel niet storend, je moet er echt op letten.
  De helderheid van het beeld van de Zeiss is een pluspunt van deze kijker. De Zeiss heeft een “sprankelend” beeld, waardoor het kijken erg prettig en relaxed is. Het verschil met de Eden XP is echter gering. Tijdens het gebruik in het schemer doet de Eden XP het zelfs beter.
  De randscherpte is bij de Steiner het best. Het beeld is bij deze verrekijker tot aan de rand scherp. De Eden XP is een goede tweede, direct gevolgd door de Zeiss. De Eden HD vertoont de meeste randonscherpte, maar alleszins acceptabel.
  Beeldvertekening (tonvorming richting rand van het beeld) is bij alle kijkers aanwezig. De Eden XP en de Zeiss vertonen de minste beeldvertekening.
  Mechanisch loopt de Zeiss voorop. Alles voelt solide aan en het scherpstelwiel loopt erg soepel. Dat geldt eigenlijk ook voor de Steiner. Dat wil niet zeggen dat de beide Eden verrekijkers mechanisch niet in orde zijn. Integendeel, het zijn in deze prijsklasse erg degelijke kijkers. Alleen bij de Zeiss loopt alles net wat soepeler. Maar goed, deze verrekijker is dan ook drie maal zo duur als de Eden XP.
  Over de interne reflectie heb ik het al gehad. Deze is bij de Eden XP vrijwel afwezig. Prima dus.
  Al met al is de Zeiss Conquest de beste kijker voor gebruik overdag, op de voet gevolgd door de Eden XP en Steiner. Ook de Eden HD 8 x 42 doet gewoon uitstekend mee.
  Voor gebruik in het schemer en de nacht (astronomie) is de Eden XP duidelijk winnaar. Geen interne reflectie en een extreem goede lichtdoorlating. Met op de tweede plaats de Zeis en de Eden HD 8 x 42 en direct daarna de Steiner. De laatste is verwonderlijk, gelet op de objectiefomvang van “maar” 30mm. Dat wordt echter gecompenseerd door een zeer goede coating en goede optiek.
  De verschillen zijn gering. Qua prijs/kwaliteit verhouding is de Eden XP 8 x 42 met glans de winnaar, met op de tweede plaats de Eden HD 8 x 42. Daarna de Steiner 8 x 30 en als laatste met een prijs van 990 euro de Zeiss Conquest.

  Samengevat.
  De Eden 8 x 42 XP is ronduit een topper. Zowel optisch als mechanisch een erg fijne kijker. Een veelzijdige verrekijker die voor veel doelen te gebruiken is. Voor het observeren van vogels, natuur, astronomie (uitstekende lichtdoorlating), maar ook voor alledaags gebruik. Voor de prijs van € 279,-- ( en een flink stuk daarboven) is momenteel geen betere verrekijker te krijgen. De kijker wordt in Nederland alleen verkocht door Knivesandtools en het bedrijf geeft 25 jaar garantie op de kijker. Daarmee mag het bedrijf zich scharen in de rij van Zeiss, Leica en Swarovski.


  Bedankt voor het lezen,

  Groet,

  Kees Boer
  Schiermonnikoog.

  • dieseltijger
   #1
   dieseltijger commented
   Editing a comment
   Kees,

   Een artikel met diepgang, en dus toegevoegde waarde. De liefhebbers zullen er van smullen, ook omdat -zo vind ik - het vlot geschreven is. Wat voor ons ook leuk is om te zien, is dat er kijkers zijn die met de top (Zeiss) concurreren, en dat ze op onderdelen de vergelijking winnen.
   En (Nederlands als we zijn) is goed nieuws want de Zeiss is rond de 4 keer duurder.
  Posting comments is disabled.

Categories

Collapse

Article Tags

Collapse

Latest Articles

Collapse

 • Jupiterfoto en Jupiterschets.
  John Baars
  Jupiterfoto en schets, zoek de verschillen

  27-04-17, 10:27
  Op 23 april 2017 was de seeïng goed. In het westen van het land iets beter dan in het oosten. Richard Bosman in Enschede besloot een foto van Jupiter te maken. In Schiedam maakte John Baars een schets. Zonder het van elkaar te weten deden ze dit op ongeveer hetzelfde tijdstip. De volgende dag verscheen de schets om 14.20 uur op Astroforum, 9 uur later gevolgd door de foto.

  Zou het niet leuk zijn om die eens...
  25-05-17, 08:24
 • De "battle of the Gallileans"
  cees000
  Net als John Baars ben ik een enthousiast gebruiker van de s'Gucki 2,3x42 ( in mijn geval dan de met de Russische merknaam, maar er zijn nog meer merknamen). Ik heb ook nog uitvoerig door de Vixen 2,1x40 gekeken, maar die vond ik te duur, zeker als je al een 2,3x40 hebt. Toen ik door een topic op CN in maart gewezen werd op de Chinese site Gearbest, stond daar de Kingston 2,5x42 die er uitzag als een kloon van de Vixen. In de presale kostte die 104 dollar incl. verzending. Ik waagde de gok en bestelde de kijker. 5 weken later kwam hij binnen en meteen was duidelijk dat het een exacte copie van de Vixen was. De vermelde andere vergrotingsfactor was waarschijnlijk een manier om merkfra...
  28-05-16, 08:12
 • Large Magellanic Cloud
  marcoverstraaten
  Tijdens de Namibie trip van mijn vrouw en ik ook deze foto gemaakt van de LMC. Extreem lastig te bewerken omdat de kleurbalans van beide stacks anders was door de positie aan de lucht. Het is namelijk een mozaiek van 2 panelen, geschoten met een D810a en een TS Star 71 flatfield 5-lenzige APO. In totaal 17 bruikbare subs van 10 minuten, iso 800. Gekalibreerd in PI (jawel!), samengesteld met PTGui en verdere bewerking in PS. Het origineel is 63 megapixel. Achteraf misschien ook korter moeten belichten voor de...
  24-05-16, 22:36
 • M104 Sombrero Galaxy
  Nightsky NL
  Hoi, Ik vind het altijd een sport om leuke opnames te maken van objecten die bij ons lastig te zien zijn omdat ze hier nooit hoog aan de hemel komen. Zo was begin mei de beroemde Sombrero nevel zichtbaar, een sterrenstelsel op 50 miljoen lichtjaar afstand, die we vanaf de zijkant zien, met een donkere stofband die om het hele stelsel heenloopt, en met een brede, heldere kern en daaromheen een grote halo. Het object staat laag, de belichtingstijd is daarom niet al te lang (16x5 minuten, toen verdween het achter een huis), en het object is vrij klein. Daarom is er in het stelsel...
  23-05-16, 09:52
 • Restauratie Polaris Model 131 + 60/700 volgkijker
  Allan_Astro
  Na het bouwen van mijn eigen sterrenwacht en een hele winter met veel wolken en slecht weer
  Dus niet optimaal van de nieuwe sterrenwacht kunnen genieten...
  Gelukkig wel redelijk wat kunnen kijken, maar hoop dat we toch nog eens weer een echte koude " heldere" winter gaan krijgen.


  Deze week maar eens en begin gemaakt met opknappen van mijn Polarex M131 en 60/700 volgkijker.
  Vooral de houten onderdelen van het statief maar ook de kijkers zijn er...
  16-05-16, 14:01
 • Enkele Maansopnamen van 15 mei 2016.
  Rigel 4
  Gehinderd door de vele bewolking amper tijd om op te nemen en meer detail uit te halen met F 20, ik kon er een paar maken op F 16 en de afstelling van de camera kreeg ik ook amper goed, zo snel ging het allemaal, de wolken kwamen er aanstormen. Hier een tweetal opnamen van Plato en het Alpendal waarbij de rille te zien is en van Archimedes met Rima Hadley. ik hoop morgenavond nog een kans te krijgen, er komt geen eind aan die wolkenstroom. Hierdoor zijn de opnamen wat over belicht wat ik jammer vind. Helaas, het...
  16-05-16, 07:44
Working...
X