Weergegeven resultaten: 1 t/m 2 van 2

Discussie: LXD75 beveiliging

 1. #1
  Rein Kuijper
  Geregistreerd
  Jun 2010
  Locatie
  Amsterdam ZO
  Berichten
  86
  Aantal Messier gezien
  3

  LXD75 beveiliging

  Ik ben bezig om een beveiliging te maken voor mijn LXD75 telescoop. Ik heb lang aan een prototype gewerkt, met lange tussenpozen, en nu doet hij het. Maar ik heb nog steeds enige reserves. Het probleem is dat ik 2 assen tegelijk moet checken, en dat is niet echt mogelijk zonder ernstige ingrepen in de electronica. De motorbesturing start soms de assen tegelijk op, en dat trekt even extra stroom.
  De beveiliging werkt in 3 stappen: Stroombegrenzing, instelbaar van 0,5 tot 2 A, powerdown als zelfs de AutoStar niet meer genoeg spanning krijgt bij te hoge spanningsval door inkomen van de stroombegrenzer, en ten derde een kritisch ingesteld “trip point” die ongeveer een seconde toestaat dat de telescoop het eventjes moeilijk mag hebben. Vooral dat laatste is belangrijk. Zonder dat zou ik er geen vertrouwen in hebben. Er zitten 3 LED’s in het kastje, rood, geel, en groen. De gele flitst op als het “trip point” bereikt wordt. Zelfs een onbalans van de kijkerbuis is zichtbaar, en duurt een seconde voordat de scoop uitgeschakeld wordt. Ik ga uit van een loodaccu als powerpack. Als die leegraakt gaat de beveiliging meteen klagen.
  Nog even het waarom. Ik heb de hele electronica van de montering (incl AutoStar) laten doorbranden omdat de DEC-motor tegen de RA-motor aanliep, met siderische snelheid, en ik niet oplette. Ik heb een maand lang alleen maar gekeken op de mechanische vergrendeling, maar daar wordt je niet vrolijk van. Toen had ik een andere montering, en het plan om hier iets aan te doen. Ik heb de oude montering opengeschroefd, en schrok van de electronica. Nu ben ik electronicus, en heb op dit punt enige ervaring. Dat moet wel kapot gaan dacht ik, en als ik probeer de telescoop beweging voorzichtig (dus met gevoel) tegen te houden, dan houdt ik mijn hard vast.
  Ik durf het niet echt uit te testen. Dwz niet met mijn goede montering. Ik kan het wel, maar oei!...grr
  Mischien dat er nog andere LXD gebruikers zijn die dit ook een beveiliging willen. Ik sta op het punt 5 printen te laten maken. Als er belangstelling voor is, dan hoor ik het wel. Ik heb totaal geen commerciële belangen hierbij, en zie dit als een hobbyproject.
  Groeten Rein
  Meade LXD75 6" Newton.

 2. #2
  Rein Kuijper
  Geregistreerd
  Jun 2010
  Locatie
  Amsterdam ZO
  Berichten
  86
  Aantal Messier gezien
  3

  LXD75 beveiliging

  Dit is een vervolg op mijn eerste bericht. Ondertussen heb ik een definitieve versie van de beveiliging op een fatsoenlijke printplaat. Dat scheelt met uittesten, en de trimmers hun juiste bereik te geven. Dank aan Bronkie voor het printje. Hij heeft een 8” SN, en dat is anders dan mijn 6”, zeker omdat ik de OTA alleen visueel gebruik, en er dus niet zoveel aanhang..
  Alles werkt nu redelijk goed. Het probleem is dat een te krappe afstelling van de beveiliging resulteert in een ongewenst afslaan van de beveiliging, maar te hoog afgesteld is ook niet goed, en kan fataal worden. Het probleem is dat ik twee assen tegelijk in de gaten moet houden. Ze komen niet tegelijk in en dat is gunstig. Mijn melding in mijn eerste bericht over het tegelijk inkomen van de assen op een bepaald moment is niet juist. Tenzij de telescoop bijna in de juiste positie staat, maar nog net even snel achter elkaar manoeuvreert in beide assen regelijk.
  Ik stop met er verder over na te denken, want ik ga het toch niet meer uitproberen. Eén keer kapot gaan is meer dan voldoende. Ik draaide al meer dan een jaar op het eerste prototype, en deze heeft een paar keer ingegrepen, toen ik weer even niet oplette. Maar ik stel hem dan ook scherp af. Een onbalans van de telescoop is zichtbaar aan de uitlezing op de beveiliging. Maar het is belangrijk zelf ook goed op te letten en botsingen te vermijden.
  Bijgevoegd is het hele project, gemaakt in de gratis, beperkte versie van EAGLE. Dit is te downloaden van: www.cadsoftusa.com. De 2SJ295 FET had ik nog liggen in aantallen. Als iemand dit wil nabouwen dan moet je wel zelf voor het printje zorgen. De FET kan ik e.v.t. voor verzendkosten opsturen.

  Groeten
  Rein
  Bijgevoegde bestanden Bijgevoegde bestanden
  Meade LXD75 6" Newton.

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •