• Review nieuwe Eden XP 8 x 42 verrekijker.

  Ruime een jaar geleden heb ik een Eden HD 8 x 42 verrekijker aangeschaft. Mijn ervaringen met deze verrekijker zijn ronduit positief. Net zoals de ervaringen van talloze andere gebruikers van deze verrekijker. De kijker wordt geleverd door het bedrijf Knivesandtools. Een review van de kijker staat op het Astroforum. (Hier op het portaal)

  Nu heeft genoemd bedrijf een nieuwe serie verrekijkers op de markt gebracht. Het zogenaamde XP type. Er zijn twee uitvoeringen verkrijgbaar een 8 x 42 en een 10 x 42. Beide kijkers zijn van dakkant type. Naast de dakkant verrekijker heb je de porro verrekijker. Een dakkant kijker is qua constructie duurder dan porro-kijkers, maar ook compacter en beter luchtdicht. Dit laatste komt doordat tijdens het scherpstellen het volume van de verrekijker niet verandert.

  Uiteraard was ik erg nieuwsgierig naar de prestaties van Eden XP verrekijker en heb ik een 8 x 42 kijker van de leverancier ontvangen. Volgens de website van het bedrijf heeft de kijker 10% meer lichtdoorlating dan HD en ED serie. Verder is de kijker 15% lichter dan de HD serie, is de scherpstelling iets langer en zijn de beweegbare delen ook bij – 20 graden Celsius te gebruiken. Dat laatste ga ik maar niet uitproberen, tenzij de leverancier mij een reis naar Groenland aanbiedt.

  Tja, de leverancier kan wel van alles beweren, maar dat wil ik dan zelf wel eens zien. Dus heb ik de Eden XP 8 x 42 verrekijker uitgebreid onder de loep genomen. Zowel overdag als
  ’s nachts. Zelf woon ik op Schiermonnikoog. Een prima locatie om de verrekijker te testen. Veel ruimte, strand en een donkere hemel in de nachtelijke uren.

  Algemene indruk.
  De kijker voelt robuust en solide aan en is 100 gram lichter dan de Eden 8 x 42 HD. Dat laatste is echt een voordeel. De kijker ligt hierdoor prettig in de hand en is goed stil te houden. Het scherpstel wiel draait soepel en heeft geen speling. De dioptrie instelling (correctie van de afwijking tussen het ene en het andere oog) werkt prima. Dit door middel van een soort van vet dat na enige tijd harder wordt waardoor de instelling niet kan veranderen. Even iets meer kracht zetten en je kunt de dioptrie instelling weer wijzigen.
  De uitrusting is volledig met een sterke tas, riem en lensdoppen. Uiteraard is de XP gevuld met stikstof. Het materiaal van de behuizing is koolstofvezel versterkt PPS (Polyfenyleensulfide). Een sterk en licht materiaal dat bestand is tegen erg hoge en lage temperaturen.

  Optiek
  Maar ja, je kunt nog zo’n lichte en solide kijker hebben, het gaat toch om het beeld. Want daarvoor koop je een dergelijk instrument. Nou met die optiek, de lenzen en prisma’s dus, is niks mis mee. Ik ga niet de specificaties van de fabrikant herhalen. Deze staan op hun website.

  En dan het beeld van de Eden XP. Dat is extreem helder, kleurecht en scherp. De randscherpte is uitstekend te noemen. Ongeveer 85% van het beeldveld is scherp en dat is in deze prijsklasse een heel goed resultaat. De beeldvervorming aan de rand (tonvorming) is minimaal. Kleurfouten zijn aanwezig, de lenzen zijn niet van ED glas, maar absoluut niet storend.

  Een voor mij essentieel punt is de interne reflectie. Reflectie kan erg storend zijn in een lichte omgeving, bijvoorbeeld op het strand. Maar ook bij astronomische waarnemingen is een zo laag mogelijke reflectie een must. Zeker als je in de buurt van de maan aan het waarnemen bent. Op dit punt blinkt de Eden XP echt uit. Zowel op het strand bij fel zonlicht als bij nachtelijke waarnemingen bij volle maan was de interne reflectie nihil. Dat heb ik alleen meegemaakt met de Swarovski EL 8,5 x 45. Zo bezit ik ook een Steiner Military 8 x 30 verrekijker. Qua beeldscherpte en helderheid net zo goed als de Eden XP. Alleen heeft de Steiner te kampen met relatief veel interne reflectie. Net zoals overigens, wel in iets mindere mate, de Zeiss Conquest 8 x 40 (ca. € 990,--).

  De uitlijning van de lenzen en prisma’s is in orde. Ik heb dat gecheckt aan de hand van een heldere ster. Daarbij stond de kijker op een statief. Door op een afstand van ongeveer 20 cm door de beide oculairen (kleine lensjes) naar de ster te kijken kun je de uitlijning testen. Als je één ster ziet is het in orde. Zie je twee sterren dan is er iets mis met de uitlijning. Met de Eden XP zag ik één ster.

  In de avond en nacht heb ik de Eden XP al vele uren gebruikt en het is mijn favoriete kijker voor astronomisch gebruik geworden. Sterren zie je als speldenpuntjes over 85% van het beeldveld. Jupiter is een mooi rond schijfje en vormt samen met de vier maantjes een prachtig schouwspel. Even verbeeldde ik mij dat ik een wolkenband op de planeet zag, maar dat is met deze vergroting niet mogelijk.

  Vergelijking
  Een (summiere) vergelijking kan niet uitblijven. Ik heb de XP vergeleken met zijn goedkopere broertje de Eden HD, 8 x 42, de Steiner Hunting 8 x 30, en de Zeiss Conquest 8 x 40. Allereerst de prijzen van de kijkers:
  • Zeiss Conquest: € 950,--;
  • Steiner Hunting (niet meer te koop): € 300,--;
  • Eden XP: € 279,--;
  • Eden HD: € 149,--.

  Qua beeldscherpte staat de Eden XP op hetzelfde niveau als de Zeiss, Steiner Hunting en de Eden HD. De detailweergave is bij alle kijkers erg goed.
  De aanwezigheid van kleurranden/kleurfouten is het sterkst bij de Zeiss en Eden HD. Hoewel niet storend, je moet er echt op letten.
  De helderheid van het beeld van de Zeiss is een pluspunt van deze kijker. De Zeiss heeft een “sprankelend” beeld, waardoor het kijken erg prettig en relaxed is. Het verschil met de Eden XP is echter gering. Tijdens het gebruik in het schemer doet de Eden XP het zelfs beter.
  De randscherpte is bij de Steiner het best. Het beeld is bij deze verrekijker tot aan de rand scherp. De Eden XP is een goede tweede, direct gevolgd door de Zeiss. De Eden HD vertoont de meeste randonscherpte, maar alleszins acceptabel.
  Beeldvertekening (tonvorming richting rand van het beeld) is bij alle kijkers aanwezig. De Eden XP en de Zeiss vertonen de minste beeldvertekening.
  Mechanisch loopt de Zeiss voorop. Alles voelt solide aan en het scherpstelwiel loopt erg soepel. Dat geldt eigenlijk ook voor de Steiner. Dat wil niet zeggen dat de beide Eden verrekijkers mechanisch niet in orde zijn. Integendeel, het zijn in deze prijsklasse erg degelijke kijkers. Alleen bij de Zeiss loopt alles net wat soepeler. Maar goed, deze verrekijker is dan ook drie maal zo duur als de Eden XP.
  Over de interne reflectie heb ik het al gehad. Deze is bij de Eden XP vrijwel afwezig. Prima dus.
  Al met al is de Zeiss Conquest de beste kijker voor gebruik overdag, op de voet gevolgd door de Eden XP en Steiner. Ook de Eden HD 8 x 42 doet gewoon uitstekend mee.
  Voor gebruik in het schemer en de nacht (astronomie) is de Eden XP duidelijk winnaar. Geen interne reflectie en een extreem goede lichtdoorlating. Met op de tweede plaats de Zeis en de Eden HD 8 x 42 en direct daarna de Steiner. De laatste is verwonderlijk, gelet op de objectiefomvang van “maar” 30mm. Dat wordt echter gecompenseerd door een zeer goede coating en goede optiek.
  De verschillen zijn gering. Qua prijs/kwaliteit verhouding is de Eden XP 8 x 42 met glans de winnaar, met op de tweede plaats de Eden HD 8 x 42. Daarna de Steiner 8 x 30 en als laatste met een prijs van 990 euro de Zeiss Conquest.

  Samengevat.
  De Eden 8 x 42 XP is ronduit een topper. Zowel optisch als mechanisch een erg fijne kijker. Een veelzijdige verrekijker die voor veel doelen te gebruiken is. Voor het observeren van vogels, natuur, astronomie (uitstekende lichtdoorlating), maar ook voor alledaags gebruik. Voor de prijs van € 279,-- ( en een flink stuk daarboven) is momenteel geen betere verrekijker te krijgen. De kijker wordt in Nederland alleen verkocht door Knivesandtools en het bedrijf geeft 25 jaar garantie op de kijker. Daarmee mag het bedrijf zich scharen in de rij van Zeiss, Leica en Swarovski.


  Bedankt voor het lezen,

  Groet,

  Kees Boer
  Schiermonnikoog.
  This article was originally published in forum thread: Review nieuwe Eden XP 8 x 42 verrekijker. started by cjboer View original post
 • Huidige maanfase

  Huidige maanfase
 • Astronomy Picture of the Day

 • De zon vandaag

 • Astroforum Twitter